Comenzi 0773 978 576 | Transport GRATUIT pentru comenzi de peste 100 lei! | Retur GRATUIT in 30 zile.

Despre fular. 4 stiluri de a purta fularul

- 0 Comentarii
Despre fular. 4 stiluri de a purta fularul

Puţină istorie..

Se pare ca fularul/eşarfa şi-a câştigat locul în ţinutele vestimentare încă din antichitate. Statuia unui împărat roman construită în secolul 9 î.Hr. surprinde un şal la gâtul conducătorului. Întrebuinţarea primordială a fularului din acea perioadă se presupune că a fost pentru ştergerrea transpiraţiei de pe faţă şi din zona gâtului în sezonul călduros. În schimb, imperiul chinez utiliza fularul în ţinuta soldaţilor pentru distincţia mai uşoară a ofiţerilor sau a altor ranguri înalte din cadrul armatei. De asemenea, Croaţia a folosit această modalitate de a diferenţia soldaţii până şi în secolul 17, când ofiţerii sau superiorii purtau fulare din mătase iar restul armatei fulare din bumbac. Incepand cu secolul 19 fularul a prins contur în ţinutele bărbaţilor dar şi a femeilor, iar odata cu dezvoltarea caselor de moda de dupa 1900 fularul a devenit unul dintre cele mai versatile accesorii purtate la gât.


fularul-antichitate-imparat-roman

(Împărat roman purtând şal pe umăr)

Fularul de azi


În prezent fularul este purtat cu diverse scopuri şi întrebuinţări de la modă, încălzirea gâtului, protecţie solară şi până la motive religioase sau apartenenţa la un grup, precum suporterii unui club de fotbal. Cel mai comun stil de a purta fularul este cel în jurul gâtului pentru a proteja împotriva frigului, însă un fular din material subţire se foloseşte şi pentru filtrarea aerului de praf sau alte impurităţi. Fiind un accesoriu nelipsit din ţinutele sezonului rece, acest accesoriu a devenit obiectul cadourilor, fiind printre cele mai cautate produse din perioada cadourilor de Craciun sau Revelion.

Materialele care se folosesc cu preponderenţă în confecţionarea fularelor sunt mătasea, lâna, bumbacul, vîscoza şi caşmirul. Mătasea este un material moale şi prezintă marele avantaj imprimeurilor şi culorilor ieşite din comun care oferă un aspect aparte, însă fularele din mătase nu sunt cele mai călduroase articole vestimentare. Fularul din lână se integrează cel ma bine în ţinutele de toamnă-iarnă peste palton sau pardesiu, fiind şi călduroase, dar duritatea materialului poate transforma experienţa intr-una incomodă. De aceea producătorii au adaugat în compoziţia fularelor şi bumbac, oferind astfel un produs final plăcut la atingere, aspectuos şi călduros (imaginea de mai jos prezinta un fular Gent's Club din lână şi bumbac).

(Fular Gent's Club elegant)

 

Cum se face nodul la fular?

In imaginile ilustrative de mai jos vă prezentăm 4 stiluri de a purta fularul în jurul gâtului. Stilurile care presupune înfăşurarea fularului în mai multe rânduri, strâns aproape de gât sunt cele care oferă o bună izolare împotriva frigului, iar cele care lasă fularul la vedere pe lungime sunt mai puţin calduroase dar au rol estetic important. Aceste noduri se folosesc de regula la fularele elegante cu imprimeuri deosebite, iar cele înfăşurate în jurul gâtului sunt cele mai casual folosite în ţinutele de zi cu zi.

Comentarii (0)